BRÖLLOP

Jag är bosatt i Malmö men har verkat som bröllopsfotograf i Umeå, Stockholm, Dalarna, Karlsborg, Österlen och på ytterligare platser runt om i Sverige. Jag tar mig an ett begränsat antal bröllop under somrarna då jag även arbetar med annan typ av fotografi. Tar mig gärna an uppdrag i Skåne.

BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

HUR GÅR PORTRÄTTFOTOGRAFERINGEN TILL?

Ni får välja själva om ni vill ta porträtten före eller efter vigseln, det spelar ingen roll för mig men det är ju en fördel om ljuset ger oss de bästa förutsättningarna. Vi tar oss till den/de platser ni har valt ut för fotograferingen och tar många bilder så att det finns mycket att välja på sedan.

Om känner att ni behöver assistans så är det helt okej att ta med en vän eller släkting som hjälper er under fotograferingen. Kanske behövs lite hjälp med att hålla i brudklänningen när vi går genom snårig skog, hålla i blommor, kasta ballonger  hålla ett paraply eller annat som inte jag som fotograf eller ni som brudpar kan göra själva när vi fotograferar.

FIRST LOOK

”First look” innebär att ni får se varandra före vigseln och detta kan vara fint att dokumentera. Efter ”First look” kan man ta porträttbilderna om man vill. Fördelen med att ha sett varandra innan vigseln är att det tar bort lite av nervositeten som många upplever i kyrkan.

EFTERBEHANDLINGEN

Det ingår självklart redigering av alla bilder ni får men däremot ingår inte retuschering. Och vad är då skillnaden? Jo, jag kommer bland annat att fixa till kontrast, ljus, skärpa och färgton. Fokuset ligger främst på porträttbilderna. Däremot ingår inte retuschering, dvs. manipulering av detaljer i bilderna (t.ex. rätta till plagg, byta färg på slipsen, bleka tänder eller liknande…) Så tipser är: fixa det som går att fixas – innan. Vill ni ha mer ingående retuschering räkna med 1000kr/h

LJUSETS BETYDELSE

Det är en fördel om solen inte står som starkast när vi ska ta era porträtt. Det uppstår då fula och hårda skuggor i ansiktet som inte är så smickrande. Absolut finaste bilderna på sommaren får man under ”golden hour”, dvs en timme innan solen går ner. Så om ni gifter er på sommaren är det bästa om porträttfotograferingen planeras så sent som möjligt, i alla fall så att solen hunnit gå ner lite och inte står som högst. Annars kan det vara bra att i förväg ha kollat in en plats där inte solen lyser så starkt, det kan t.ex. vara i en allé skymd av träd eller i skuggan av något. Är det molnigt blir bilderna som bäst.
På hösten brukar detta inte vara något problem med ljuset då det är betydligt mjukare och på vintern blir problemet omvänt – att försöka tajma in när det faktiskt är ljust ute.

Ang. ljuset inomhus, i middagslokal etc. så har även det betydelse för bildernas slutresultat. Jag jobbar inte i färgat neonljus, undantag för fest/mingel-bilder. Har lokalen neonfärgade lampor kan dessa bilder komma att levereras till största del i svartvitt. Detta gäller även i kyrkor med alldeles för mycket färgstick. Detta för bästa möjliga resultat, förstås.

”GOLDEN HOUR”

Ca en timme innan solen går ner kan det vara riktigt magiskt ljus utomhus under sommarmånaderna. Kan man planera in en bensträckare (en kvart kan räcka om det finns potential att fotografera utanför lokalen) i middagen där ni som brudpar kilar ut och blir fotograferade av mig kan vi få till riktigt fina bilder i mjukt, härligt och romantiskt ljus!

OM DET REGNAR?

Ingen fara. Ett tips är att köpa ett fint genomskinligt paraply så har vi helt plötsligt rekvisita som gör det möjligt att ta fantastikst fina bilder på er utomhus. Annars kan det vara bra att ha utsett en plats som är regnskyddad där vi kan ta bilder i nödfall.

PLATSEN NI VÄLJER

Grönt och lummigt, vitt och stilrent eller kanske svalkande havsblått? Ställer vi tar porträtten på kommer att påverka hela bilden. Fundera i förväg vart ni vill vara så att bilderna blir som ni vill ha dem. I priset ingår ej någon form av mer avancerad locationscouting mer än på plats vid själva fotograferingstillfället. Därför är det bra om ni som brudpar, innan er stora dag, funderar på vart ni skulle vilja ta era porträttbilder och eventuella gruppbilder. Eftersom att vi kommer ha kontakt innan så kan vi tillsammans se över de platser ni har tittat på.

DET HÄR MED GRUPPBILDER

Om ni har tänkt att ta gruppbilder med olika konstellationer i släkten så kan det vara en god idé att avsätta tid för detta i schemat så att de som ska vara med i bild är på plats. Efter som att jag inte vet vem och vilka som ni vill ha med i bild så måste ni utse en samordnare så att de som ska vara med är på plats när bilden tas.

ALLA GÄSTER MÅSTE KOMMA MED PÅ BILD?

Jag kommer att gå runt och fotografera lite var stans så ifall att ni har bokat ett längre bröllopspaket så är sannolikheten stor att era gäster kommer att figurera både en och två gånger i bilderna jag tar. Är detta mycket viktigt för er så föreslår jag någon typ av fotovägg eller att gästerna fotograferas i mindre grupper innan de går in i festlokalen exempelvis. Alt. en stor gruppbild som alla deltar på. Sedan tycker jag att det är viktigt att fånga känslan under dagen och när det händer något som bör dokumenteras, så jag kommer att vara mycket fokuserad på att fånga dessa stunder.
Att tänka på om ni vill ha en sk. ”fotovägg” – det antalet bilder ni får är begränsat, om man väljer att ha en fotovägg så är det många bilder som kommer gå åt till detta och färre till alla övriga moment.

ALLA ÄR FOTOGRAFER?

De flesta gäster har med sig någon form av kamera och detta kan bli ett störande moment under er vigsel, speciellt när många glömmer bort att ställa in sin kamera på ljudlöst läge och stänga av eventuell blixt. Skriv i inbjudan eller be prästen om att begränsa gästernas fotograferande under t.ex. vigseln. Kanske ber ni prästen om att berätta för gästerna att det är okej att fotografera när bruden går in och efter att brudparet vigts? Detta är såklart upp till er men det kan vara en god idé att låta era gäster fokusera på den fina stunden istället, så ordnar jag bilderna.

TIPS FÖR ATT FÅ TILL BRA BILDER FRÅN FÖRBEREDELSERNA

Om det är så att ni önskar bilder från era förberedelser så finns det några saker man kan tänka på för att bilderna ska få de bästa förutsättningarna att bli så bra som möjligt.

– Inga fula plastpåsar i rummet. Tänk på att ALLT i rummet kan komma med i bild. Snygga papp-kassar eller väskor föredras. (Har sett både ICA-kassar, Apoteket-påsar och annat skräp)

– Försök att inte stöka ner rummet allt för mycket och tänk på att om vi ska ta bilder i samma rum som där i förbereder er så kan vi behöva flytta möbler för att stå på den plats i rummet där det är bäst ljus när vi fotograferar. Tänk även på vad som hamnar i bakgrunden här. Kanske t.o.m först planera vart bilderna ska tas, och flytta eventuella möbler innan alla ockuperar rummet med smink, kläder, skor etc.?

– Skippa de slitna pyjamasshortsen och det urtvättade linnet. Köp något FINT att ha på dig under förberedelserna och synka gärna med tärnorna/bestmen. Det kan skära sig lite om du investerat i en fin kimono och ditt sällskap kommer i urtvättade morgonrockar.

THE KISS

Ett tips, om ni vill ha en bra puss-bild från vigseln är att göra detta låååångsamt så att jag hinner fånga detta. Vissa par är så stressade och snabba under detta moment att knappt någon hinner uppfatta kyssen. Och: det skadar inte med TVÅ pussar! 😉

MIN UPPGIFT

Är att dokumentera er dag med största fokuset på ER vilket vi naturligt får genom porträttsessionen. Min uppgift är alltså INTE i första hand att se till att ”få till en bra porträttbild på musikerna” eller dyl.


PAKET 2020

PORTRÄTT (1,5 TIMME) – 6’550 SEK

Porträttbilderna kan t.ex antingen fotograferas före eller efter er vigsel, det väljer ni själva. Ni får sedan de 55 bästa bilderna redigerade och levererade i högupplöst format.

PORTRÄTT & VIGSEL (2,5 TIMMAR) – 8’000 SEK

I detta paket får ni porträttbilder och vigseln dokumenterad för att sedan få de 75 bästa bilderna levererade högupplösta och redigerade.

HALVDAG (4 TIMMAR) – 10’150 SEK

Exempel: Vigsel, era porträtt och mingel. Ni får sedan de 150 bästa bilderna som skickas till er högupplösta och redigerade.

HALVDAG + (6 TIMMAR) – 12’550 SEK

Exempel: Förberedelser brud/brudgum, vigsel, porträtt, mingel. Ni får sedan de 200 bästa bilderna som skickas till er högupplösta och redigerade.

HELDAG (8 TIMMAR) – 15’000 SEK

Exempel: Förberedelser brud/brudgum, vigsel, porträtt, mingel, brudskål, middag. Ni får sedan de 250 bästa bilderna som skickas till er högupplösta och redigerade.

HELDAG + (10 TIMMAR) – 17’350 SEK

Exempel: Förberedelser brud/brudgum, vigsel, porträtt, mingel, brudskål, middag, fest. Ni får sedan de 300 bästa bilderna som skickas till er högupplösta och redigerade.

HELDAG ++ (12 TIMMAR) – 19’750 SEK

Exempel: Förberedelser brud/brudgum, vigsel, porträtt, mingel, brudskål, middag, fest. Ni får sedan de 350 bästa bilderna som skickas till er högupplösta och redigerade.


Läs innan:

I priset ingår ej någon form av mer avancerad locationscouting mer än på plats vid själva fotograferingstillfället. Därför är det bra om ni som brudpar, innan er stora dag, funderar på vart ni skulle vilja ta era porträttbilder och eventuella gruppbilder. Eftersom att vi kommer ha kontakt innan så kan vi tillsammans se över de platser ni har tittat på.

Enligt upphovsrättslagen så äger alltid fotografen upphovsrätten till sina bilder. Vid prissättning har jag utgått från att jag får publicera några av mina bästa bilder från er dag på min hemsida, i sociala medier och dyl. – för det är helt enkelt så jag visar upp min portfolio. Bröllop som ej får publiceras prioriteras ej vid bokning och detta ”önskemål” måste alltså meddelas vid första förfrågan.

Jag utgår från Malmö, priserna gäller för uppdrag i Skåne. För övriga ställen i landet tillkommer en startavgift à 1’850 kr – men då ingår även 25 st extra bilder. 


Övrigt:

 • Har ni andra önskemål om antalet timmar ni vill ha fotograf på plats, så maila mig.
 • Jag tar inte ansvar för att ”rätt person” är på rätt plats vid ev. fotografering av gruppbilder.
 • Bilderna levereras i färg eller svartvitt beroende på vad som passar bilden bäst. Vissa bilder från ni både i färg och i svartvitt.
 • I priset ingår redigering men ej retuschering
 • När ni mottagit bilderna är ni själva ansvariga för att göra säkerhetskopior och arkivera bilderna.
 • Bilderna levereras i jpeg (högupplösta & lågupplösta).
 • Om någon av era gäster inte vill vara med på bild bör detta meddelas innan.

BOKNINGAR

För förfrågning skriv: Bröllop + Ort + ert önskade datum i ämnesraden, maila till: info @ northgrey.com.
(Värt att tillägga är att har haft problem med min mailklient att svara kunder som mailat från hotmail-adresser, mina mail hamnar i skäppostfiltret av någon anledning)

Bokade bröllop sommaren 2020: (FULLBOKAT)

 • ♥ 30/5 – Bröllop i Linköping (heldag)
 • ♥ 11/7 – Bröllop i Umeå (Heldag) Backens kyrka + Sävargården
 • ♥ 18/7 – Bröllop i Helsingborg (heldag)
 • ♥ 1/8 – Bröllop i Umeå (Porträtt)
 • ♥ 7/8 – Bröllop i Umeå
 • ♥ 15/8 – Bröllop på Österlen, Kronovalls vinslott.

Förfrågningar 2021

17/7 – Holmanäs Gård (Skåne)

Tidigare Bröllop:

Bröllop sommaren 2019:
(Färre bröllop detta år pga nykläckt bebis hemma)

 • ♥ 29/6 – Bröllop i Karlsborg (Halvdag)
 • ♥ 13/7 – Bröllop i Umeå (Porträtt)
 • ♥ 20/7 – Bröllop på Österlen (Heldag++) Simrishamn + Frideborg på Österlen
 • ♥ 7/9 – Bröllop i Linköping (Halvdag +)

Bröllop sommaren 2018:

 • ♥ 14/7 – Bröllop i Umeå (Halvdag +) Gammlia + Sävargården 
 • ♥ 11/8 – Bröllop i Stockholm (Heldag) Roseniuskyrkan + Restaurang München
 • ♥ 18/8 – Bröllop i Umeå (Heldag +) Backens Kyrka + Sävargården 
 • ♥ 25/8 – Bröllop i Södra Sandby, Lund (Porträtt + vigsel)
 • ♥ 8/9 – Bröllop i Göteborg (Heldag ++) Särö Kyrka + The Royal Bachelors’ Club

Bröllop sommaren 2017:

 • ♥ 17/6 – Bröllop i Stockholm (Heldag +) Lovik, Lidingö
 • ♥ 1/7 – Bröllop i Ludvika, Dalarna (Heldag)
 • ♥ 18/8 – Bröllop i Stockholm (Halvdag) Odenplan + Bockholmen
 • ♥ 30/9 – Bröllop i Umeå (Heldag) Umeå Stadskyrka + Fabriken 
 • ♥ 14/10 – Bröllop i Stockholm (Heldag +) Stadshuset + Restaurang München
 • ♥ 18/11 – Bröllop i Stockholm (Halvdag) Såstaholm

Bröllop sommaren 2016:

 • ♥ 23/7  –  Bröllop i Stockholm (Halvdag+)
 • ♥ 30/7 – Bröllop i Umeå Porträtt, Forslunda – Umeå
 • ♥ 30/7 – Bröllop i Umeå Porträtt, Backen – Umeå
 • ♥ 6/8 – Bröllop i Umeå Porträtt, Baggböle – Umeå
 • ♥ 10/9 – Bröllop i Forsvik, Göta kanal (Porträtt & Vigsel) 
 • ♥ 24/9 – Bröllop i Stockholm (Porträtt & Vigsel)

Bröllop sommaren 2015:

 • ♥ 15/5 – Bröllop i Mariestad (Porträtt & Vigsel) 
 • ♥ 4/7 – Bröllop i Stockholm (Porträtt & Vigsel)
 • ♥ 1/8 – Bröllop i Dalarna, Söderbärke (Förberedelser, Porträtt & Vigsel)
 • ♥ 15/8 – Bröllop i Umeå (Förberedelser, Porträtt & Vigsel), Gammlia – Umeå